تغذیه و عفونت مجاری ادراری

به گزارش زنگ قلاب بافی، عفونت مجاری ادراری به واسطه باکتری ها ایجاد می گردد و البته باکتری می تواند هر بخشی از دستگاه ادراری را آلوده سازد. بروز این نوع عفونت در بین زنان 10 بار بیشتر از مردان است. بیش از نیمی از زنان حداقل یک بار در طول زندگی، عفونت مجاری ادراری را تجربه می نمایند. برای درمان این عفونت باید باکتری ها از بین بروند و به این منظور باید

تغذیه و عفونت مجاری ادراری

تغذیه و عفونت مجاری ادراری

نویسنده:آرزو حقیقیان رودسری

عفونت مجاری ادراری به واسطه باکتری ها ایجاد می شود و البته باکتری می تواند هر بخشی از دستگاه ادراری را آلوده سازد. بروز این نوع عفونت در بین زنان 10 بار بیشتر از مردان است. بیش از نیمی از زنان حداقل یک بار در طول زندگی، عفونت مجاری ادراری را تجربه می نمایند. برای درمان این عفونت باید باکتری ها از بین بروند و به این منظور باید مصرف غذاهای اسیدی باز شود، زیرا محیط اسیدی باکتری های مضر را از بین می برد. از مهم ترین علایم این بیماری عبارتند از:

درد یا سوزش به هنگام دفع ادرار

تکرر ادرار

وجود خون در ادرار

درد در قسمت زیر شکم

تب به ویژه در نوزادان و بچه ها

از عوامل خطر به وجود آمدن عفونت مجاری ادراری، می توان دیابت، بارداری، باکتری اشریشیاکلی، استفاده از محصولات قوی پاک نماینده پوست، استفاده از قرص های ضد بارداری، مصرف زیاد آنتی بیوتیک و انسداد مجاری ادراری به دلیل تومور یا توده بدخیم را نام برد.

برای درمان، از چندین نوع آنتی بیوتیک معمولاً به مدت 10-7روز استفاده می شود که به دستور پزشک معالج صورت می گیرد، ولی درمان های جایگزین هم می توانند به بهبود علایم کمک نمایند. مهم ترین توصیه های تغذیه ای که در این رابطه می توان به آنها اشاره کرد، عبارتند از:

در طول روز مایعات زیاد مانند چای و آب بنوشید. از مصرف نوشیدنی های شیرین و آبمیوه های شیرین شده پرهیز کنید. روزانه 8-6 لیوان آب تصفیه شده بنوشید.

عصاره قره قاط و زغال لخته حاوی موادی هستند که به دلیل محتوای پروآنتوسیانیدین، پیوستن باکتری ها به بافت مثانه را مهار می نمایند. نوشیدن آب قره قاط شیرین نشده به طور منظم به کاهش خطر عفونت مجاری ادراری کمک می نماید، هر چند نوشیدن این عصاره ها عفونت ادراری را درمان نخواهد کرد و دقت کنید که اگر دارای علایم عفونت ادراری هستید، باید به پزشک مراجعه کنید و آنتی بیوتیک دریافت نمایید.

سعی کنید مصرف آلرژن های غذایی (مثل لبنیات، گندم (به دلیل وجود گلوتن که پروتئین موجود در گندم است)،ذرت، نگهدارنده و افزودنی های غذایی را کاهش دهید.

مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان (مثل میوه ها (مانند زغال اخته، گیلاس و گوجه فرنگی) و سبزیجات (مانند کدو حلوایی) را بیشتر مصرف کنید.

مواد غذایی حاوی فیبر (مثل لوبیا، جو، ریشه سبزیجات مثل سیب زمینی و دانه پسیلیوم) را بیشتر مصرف کنید.

از مصرف زیاد مواد غذایی تصفیه شده (مانند نان سفید، پاستا و به ویژه شکر) اجتناب کنید.

گوشت قرمز را کمتر بهره ببرید و بیشتر از ماهی های آب سرد، سویا و لوبیاها به اسم منبع پروتئین مصرف کنید.

روغن های پخت و پز سالم (مثل روغن زیتون یا روغن سبزیجات) مصرف نمایید.

مصرف اسیدهای چرب ترانس را در رژیم غذایی خود کاهش دهید یا در صورت امکان آنها را حذف کنید. این نوع اسیدهای چرب معمولاً در مواد غذایی پخته شده در صنایع غذایی (مثل کلوچه ها، کراکرها، سیب زمینی سرخ نموده، مواد غذایی فرآوری شده و مارگارین) وجود دارند.

از مصرف قهوه و سایر محرک ها مانند الکل و تنباکو پرهیز نمایید.

حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی به مدت 5 روز در هفته داشته باشید.

بعضی کمبودهای تغذیه ای هم ممکن است زمینه ساز ایجاد عفونت مجاری ادراری باشند، به همین خاطر، دریافت این ریزمغذی ها به اندازه مورد احتیاج و حتی به صورت مکمل می تواند کمک زیادی به بهبود بیماری نماید. این مکمل های پیشنهادی شامل موارد زیر هستند:

مصرف روزانه مولتی ویتامین (شامل آنتی اکسیدان هایی چون ویتامین های C,A و B,E- کمپلکس و ریز مغذی هایی چون مهمیم، کلسیم، روی و سلنیوم)، مصرف روزانه ویتامین C یا منابع غذایی آن به اسم یک آنتی اکسیدان و تقویت نماینده سیستم ایمنی (ویتامین C رشد باکتری اشریشیاکلی را که مهم ترین عامل ایجاد عفونت مجاری ادراری است، مهار می نماید. به علاوه مکمل کمک با ویتامین C، منجر به افزایش اسیدیته ادرار می شود که محیطی ناامن برای رشد باکتری است. به طوری که تحقیقی در میان زنان بارداری که مکمل ویتامین C دریافت می کردند، نشان داد که ابتلا به عفونت مجاری ادراری در آنها 56 درصد کمتر از گروهی است که مکمل دریافت ننموده اند).

مصرف اسیدهای چرب امگا-3 مثل روغن ماهی و یا کپسول امگا-3 که به کاهش التهاب کمک می نمایند و سلامت عمومی را بهبود می بخشند هم مفید است. ماهی های آب سرد و سالمون یا ماهی هالیبوت هم منابع خوبی هستند.

مصرف روزانه اینوزیتول -6- فسفات به صورت مکمل یا به وسیله منابع آن توصیه می شود. این ترکیب که همان اسید فیتیک نام دارد، در بسکمک از دانه ها و غلات و سبوس برنج یافت می شود و برای سلامت کلیه در این بیماری مفید است.

مکمل پروبیوتیک (حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس) به صورت روزانه برای حفظ سلامت معدی- روده ای و سیستم ایمنی توصیه می شود. شواهد علمی زیادی مبنی بر مصرف پروبیوتیک ها برای درمان مسائل ادراری وجود دارد.

عصاره گریپ فروت به دلیل خاصیت ضد باکتری، ضد قارچ و فعالیت ضد ویروسی مفید است.

مصرف چای سبز به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد سرطانی و اثرات ایمنی توصیه می شود.

کاهش دریافت چربی در رژیم غذایی، سیستم ایمنی را تحریک می نماید و به همین خاطر هم در زمان عفونت حاد، کاهش دریافت چربی پیشنهاد می شود.

به طور کلی مصرف مواد غذایی عنی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و فیبر رژیمی به دلیل توانایی آنها در پیشگیری از عفونت مجاری ادراری، در زنانی که مستعد ابتلا به عفونت هستند توصیه می شود.

پی نوشت ها:

* کارشناس ارشد علوم تغذیه

دانشکده تغذیه ،دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

منبع:دنیای تغذیه ش 93

منبع: راسخون
انتشار: 10 مهر 1400 بروزرسانی: 10 مهر 1400 گردآورنده: crochetschool.ir شناسه مطلب: 1227

به "تغذیه و عفونت مجاری ادراری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تغذیه و عفونت مجاری ادراری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید