خواص تغذیه ای شلغم
به گزارش زنگ قلاب بافی، شلغم منبع خوبی از ویتامین C، پتاسیم، کلسیم، و منیزیم می باشد. این مقاله اطلاعاتی را در خصوص ارزش غذایی شلغم فراهم ساخته است.
مترجم: رزیتا ملکی زاده
منبع:راسخون
شلغم منبع خوبی از ویتامین C، پتاسیم، کلسیم، و منیزیم می باشد. این مقاله اطلاعاتی را در خصوص ارزش غذایی شلغم فراهم ساخته است.
شلغم جزء سبزیجات ریشه ای است که به خانواده شب بو تعلق دارد. نام علمی شلغم سفید Brassica rapa است، در حالی که نام گیاه شناسی شلغم سوئدی (نوعی کلم یا شلغم روغنی) Brassica napobrassica است. شلغم سوئدی در اروپا رشد می کند. برگ های سبز این سبزی ریشه ای همچنین در آشپزی مورد استفاده قرار می گیرد. شلغم منبعی غنی از ویتامین ها و مواد معدنی است. مضاف بر آن از کالری بسیار کمی برخوردار می باشد. گروهی معتقدند که برگ شلغم، که برگ های سبز گیاه شلغم می باشند، مغذی تر از ریشه آن است.
ارزش تغذیه ای شلغم
به گفته وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA)، 100 گرم شلغم خام مواد مغذی زیر را تأمین می سازد:
خواص تغذیه ای (در هر 100 گرم) | |
آب | 87ر91 گرم |
کالری | 28 کیلوکالری |
پروتئین | 90ر0 گرم |
لیپید کل (چربی) | 10ر0 گرم |
کربوهیدرات | 43ر6 گرم |
فیبر خوراکی | 8ر1 گرم |
قند کل | 8ر3 گرم |
مواد معدنی | |
کلسیم | 30 میلی گرم |
آهن | 30ر0 میلی گرم |
منیزیم | 11 میلی گرم |
فسفر | 27 میلی گرم |
پتاسیم | 191 میلی گرم |
سدیم | 67 میلی گرم |
روی | 27ر0 میلی گرم |
ویتامین | |
ویتامین C | 21 میلی گرم |
تیامین | 040ر0 میلی گرم |
ریبوفلاوین | 030ر0 میلی گرم |
نیاسین | 400ر0 میلی گرم |
ویتامین B6 | 090ر0 میلی گرم |
فولات | 15 میکرو گرم |
ویتامین B12 | 0 میکرو گرم |
ویتامین A | 0 IU (واحد جهانی) |
ویتامین E | 03ر0 میلی گرم |
ویتامین K | 1ر0 میکرو گرم |
لیپید | |
اسیدهای چرب اشباع شده کل | 011ر0 گرم |
اسیدهای چرب اشباع نشده مونو | 006ر0 گرم |
اسیدهای چرب اشباع نشده پلی | 053ر0 گرم |
کلسترول | 0 میلی گرم |
بعقیده وزارت بهداشت ایالات متحده (USDA)، 100 گرم برگ شلغم (پخته شده، آب پز، آب گیری شده و بدون نمک)، حاوی 20 کالری، 14ر1 گرم پروتئین، 23ر0 گرم چربی، 36ر4 گرم کربوهیدرات، 5ر3 گرم فیبر خوراکی و 53ر0 گرم قند کل است.
بعقیده USDA، 100 گرم برگ شلغم (پخته شده، آب پز، آب گیری شده و بدون نمک)، حاوی 137 میلی گرم کلسیم، 80ر0 میلی گرم آهن، 22 میلی گرم منیزیم، 29 میلی گرم فسفر، 203 میلی گرم پتاسیم، 29 میلی گرم سدیم و 14ر0 میلی گرم روی می باشد.
بعقیده USDA، 100 گرم برگ شلغم (پخته شده، آب پز، آب گیری شده و بدون نمک)، حاوی 4ر27 میلی گرم ویتامین C، 118 میکرو گرم فولات، 7625 IU ویتامین A، 88ر1 میلی گرم ویتامین E، و 367.6 میکرو گرم ویتامین K است.
براساس برخی مطالعات تحقیقاتی صورت گرفته، مصرف ویتامین A ارتباط مستقیمی با کاهش خطر ابتلاء به آب مروارید دارد. شلغم منبع بسیار خوبی از ویتامین Aاست.
شلغم همچنین حاوی مقدار نسبتاً زیادی ویتامین Cاست که به نام یک آنتی اکسیدان قوی عمل کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می سازد. بتا کاروتن آنتی اکسیدان دیگری است که در این سبزی ریشه ای پیدا می شود. آنتی اکسیدان ها علیه رادیکال های آزاد مبارزه کرده و خطر ابتلا به مسائل سلامتی مانند بیماری های قلبی عروقی و سرطان را کاهش می دهند.
منبع خوبی از فیبر خوراکی است که می تواند به پیشگیری از یبوست کمک کند. همچنین، مصرف مواد غذایی غنی از فیبر باعث می شود احساس سیری به انسان دست دهد.
مطالعات نشان می دهند که مواد مغذی موجود در برگ و ریشه شلغم ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان معده، سرطان ریه، سرطان روده بزرگ، و غیره کمک نماید.
شلغم منبعی غنی از مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، و منیزیم است. همچنین حاوی فولات بوده، که نقشی حیاتی در رشد و تولید مثل سلولی ایفاء می کند.
نتیجه آنکه شلغم سرشار از مواد مغذی است. چنانچه تمایل دارید ریشه شلغم را مصرف نمایید، به خوبی و کاملاً آن را تمیز کنید. می توانید آن را خام مصرف کرده، و یا همراه با سبزیجات دیگر بپزید. هر چند شلغم مغذی است، اما حاوی اگزالات هایی است که به نوبه خود با سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا همراه می باشد. بنابراین، افرادی که از مسائل کلیوی و کیسه صفرا رنج می برند، نبایستی به طور مرتب شلغم مصرف نمایند.سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه های متخصص تغذیه در نظر گرفته شود.
/ج
منبع: راسخون