طرز تهیه آش گشنیز تبریزی به 2 روش با ماست و بدون ماست
به گزارش زنگ قلاب بافی، آش گشنیز یکی از مقوی ترین آش های سنتی است که خواص بی نظیری برای پاکسازی بدن و درمان سرماخوردگی دارد. این آش خوشمزه از غذاهای مخصوص تبریز محسوب می گردد و معمولاً هم با ماست و هم بدون ماست طبخ می گردد. اما طرز تهیه آش گشنیز تبریزی چگونه است؟ آیا می دانید در طرز تهیه آش گشنیز با ماست و آش گشنیز بدون ماست از چه ترکیبات دیگری استفاده می گردد؟ در این مقاله از سرویس در می توانید با طرز تهیه آش گشنیز تبریزی به 2 روش با ماست و بدون ماست آشنا شوید. در انتهای مقاله به سوالات متداول در مورد طرز تهیه آش گشنیز با دستور پخت آسان پاسخ خواهیم داد.

طرز تهیه آش گشنیز بدون ماست
مدت زمان آماده سازی: 20 دقیقه
مدت زمان پخت: 180 دقیقه
مواد لازم برای تهیه آش گشنیز بدون ماست
- گشنیز تازه: 350 گرم
- برنج: 1/2 لیوان فرانسوی دسته دار
- گوشت چرخ کرده: 200 گرم
- عدس: 1/4 لیوان فرانسوی دسته دار
- پیاز: 2 عدد میانه
- هویج: 1 عدد میانه
- نخود و لوبیا چیتی: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به میزان لازم
مراحل طرز تهیه آش گشنیز با برنج
آش گشنیز انواع مختلفی دارد و یکی از محبوب ترین انواع آن آش گشنیز تبریزی بدون ماست و با ترکیب گشنیز فراوان، گوشت چرخ کرده، حبوبات و هویج و برنج درست می شود. آش گشنیز با برنج طعم بی نظیری دارد و برای جلوگیری از سرماخوردگی و همچنین درمان سرماخوردگی در پاییز و زمستان انتخاب مناسبی است. در ادامه می توانید با مراحل طرز تهیه آش گشنیز بدون ماست آشنا شوید.
مرحله اول؛ خیساندن حبوبات
در اولین مرحله از طرز پخت آش گشنیز باید نخود و لوبیا را در یک ظرف آب بریزید و اجازه دهید برای یک شب در آب بمانند تا هم نفخشان گرفته شود و هم بهتر پخته شوند. توجه داشته باشید که در این مدت باید چندین بار آب حبوبات را عوض کنید.
مرحله دوم؛ تفت دادن پیاز
در این مرحله از طرز تهیه آش گشنیز بدون ماست باید یک عدد پیاز را بشویید و پوست آن را جدا کنید. سپس آن را به صورت خلالی خرد کنید. میزانی روغن در ماهیتابه بریزید و پیازها را در روغن داغ سرخ کنید و کمی زردچوبه به آن اضافه کنید.
مرحله سوم؛ پختن حبوبات و برنج
بعد از سرخ کردن پیازها باید نخود و لوبیای خیس خورده را همراه با برنج در یک قابلمه آب بریزید و روی شعله گاز قرار دهید تا نیم پز شوند. را نیز به آن ها اضافه کنید و شعله گاز را تا جوش آمدن آب زیاد کنید.
مرحله چهارم؛ اضافه کردن عدس به آش
اجازه دهید نخود و لوبیا نیم پز شوند، سپس در این مرحله از طرز تهیه آش گشنیز بدون ماست می توانید عدس را به آش اضافه کنید. از آن جایی که عدس زودتر از سایر حبوبات می پزد، باید در این مرحله اضافه شود تا له نشود.
مرحله پنجم؛ آماده کردن گوشت قلقلی
حالا همانطور که آش در حال جوشیدن است، به سراغ آماده کردن قلقلی ها بروید. برای این کار باید یک پیاز به جای مانده را رنده کنید و به گوشت چرخ کرده اضافه کنید. میزانی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به گوشت بزنید و گوشت را برای چند دقیقه ورز دهید تا کاملاً یکدست شود.
مرحله ششم؛ سرخ کردن قلقلی ها
بعد از ورز دادن گوشت، باید یک ماهیتابه روی گاز قرار دهید و کمی روغن در آن بریزید تا داغ شود. سپس گوشت ها را به صورت گلوله های کوچک درست کنید و در ماهیتابه سرخ کنید.
مرحله هفتم؛ آماده کردن آش
در آخرین مرحله از طرز تهیه آش گشنیز بدون ماست زمانی که حبوبات کاملاً پختند، می توانید گشنیز تازه را خرد کنید و به همراه قلقلی ها به آش اضافه کنید. در صورت نیاز میزانی نمک و فلفل به آش اضافه کنید و بعد از چند دقیقه آن را سرو کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش سماق به چند روش مختلف
طرز تهیه آش گشنیز تبریزی با ماست
مدت زمان آماده سازی: 20 دقیقه
مدت زمان پخت: 160 دقیقه
مواد لازم برای تهیه آش گشنیز تبریزی
- گشنیز تازه: 150 گرم
- هویج بزرگ: 1 عدد
- سیر: 4 حبه
- ماست ترش: 500 گرم
- جو پوست کنده: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
- آب مرغ یا آب گوشت: 2 لیوان فرانسوی دسته دار
- نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم
مراحل طرز تهیه آش گشنیز تبریزی با ماست
آش گشنیز تبریزی با ماست طبعش سرد است، اما برای درمان سرماخوردگی بسیار مفید است و طعم فوق العاده ای دارد. در ادامه می توانید با روش درست کردن آش گشنیز تبریزی با ماست آشنا شوید.
مرحله اول؛ خیساندن جو پوست کنده
در اولین مرحله از طرز تهیه آش گشنیز با ماست باید جو پوست کنده را برای حدود 6 تا 7 ساعت در آب سرد بریزید و بخیسانید. در این مدت بهتر است 3 تا 4 بار آب آن را عوض کنید.
مرحله دوم؛ آماده کردن سبزیجات آش گشنیز
برای درست کردن آش گشنیز تبریزی با ماست باید گشنیزها را پاک کنید و ساقه های بلند آن را جدا کنید. سپس آن ها را بشویید و به صورت ریز خرد کنید. پوست هویج را جدا کنید و به صورت ریز خرد کنید و سپس حبه های سیر را نیز رنده کنید و برای تهیه آش کنار بگذارید.
مرحله سوم؛ پختن جو پوست کنده
در این مرحله باید جو پوست کنده را در قابلمه آب بریزید و روی حرارت ملایم گاز قرار دهید. اجازه دهید جو پوست کنده برای حدود 45 دقیقه تا 1 ساعت بپزد.
مرحله چهارم؛ اضافه کردن سبزیجات به جو پوست کنده
بعد از این که جو پوست کنده پخت، در این مرحله از طرز تهیه آش گشنیز تبریزی با ماست می توانید هویج خرد شده، سیر رنده شده و گشنیز خرد شده را به آن اضافه کنید. همه مواد را هم بزنید و آب مرغ یا گوشت را اضافه کنید. اگر آب گوشت یا مرغ در دسترس ندارید، می توانید عصاره مرغ یا گوشت را در 2 لیوان آب حل کنید و به قابلمه اضافه نمایید.
مرحله پنجم؛ اضافه کردن ماست به آش گشنیز
بعد از نیم ساعت که همه مواد آش پختند، 2 ملاقه از آش را بردارید و در یک بشقاب گود بریزید. اجازه دهید آش خنک شود. سپس ماست را به آش خنک شده اضافه کنید و خوب هم بزنید. سپس آن را به قابلمه آش اضافه کنید و خوب هم بزنید تا کاملاً با آش ترکیب شود. میزانی نمک و فلفل سیاه به آش اضافه کنید و بعد از 15 دقیقه آش را سرو کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه انواع آش های تابستانی با فیلم آموزش تهیه
نکات و فوت و فن های طرز تهیه آش گشنیز
*در صورت تمایل می توانید برای خوش طعم شدن آش گشنیز موقع سرو میزانی آب لیموترش تازه یا آبغوره به آن اضافه کنید.
*آش گشنیز نباید بافت آبکی داشته باشد، بنابراین آش را به میزان ای بجوشانید که میزانی غلیظ شود.
*در صورت تمایل می توانید یک عدد عصاره گوشت داخل آش گشنیز بریزید تا خوش طعم تر شود.
*اگر گیاهخوار هستید و یا علاقه ای به خوردن گوشت ندارید، می توانید آش گشنیز را بدون کوفته قلقلی نیز آماده کنید.
*بعد از اضافه کردن گشنیز تازه به آش گشنیز نباید درب قابلمه را ببندید، زیرا این کار موجب تیره شدن رنگ آش می شود.
*در طرز تهیه آش گشنیز تبریزی با ماست بهتر است از ماست ترش استفاده کنید تا آش شما خوش طعم تر شود.
*برای تهیه آش گشنیز با ماست هیچ گاه نباید ماست را به صورت مستقیم به آش اضافه کنید، زیرا این کار موجب گلوله شدن ماست و خراب شدن آش شما می شود.
*برای درست کردن آش گشنیز تبریزی با ماست بهتر است از زردچوبه استفاده نکنید تا رنگ آش شما سفید شود.
*به منظور درست کردن آش گشنیز با دستور پخت آسان و سریع با ماست می توانید به جای جوی پوست کنده از جو پرک استفاده کنید.
*در طرز تهیه آش گشنیز با برنج می توانید نخود و لوبیا را حذف کنید و تنها از ترکیب برنج، هویج، گوشت قلقلی، عدس و گشنیز استفاده کنید.
سوالات متداول
چرا رنگ آش گشنیز تیره می شود؟
بعد از اضافه کردن گشنیز تازه به آش گشنیز نباید درب قابلمه را ببندید، زیرا این کار موجب تیره شدن رنگ آش می شود.
در طرز تهیه آش گشنیز با ماست از چه نوع ماستی استفاده می شود؟
در طرز تهیه آش گشنیز تبریزی با ماست بهتر است از ماست ترش استفاده کنید تا آش شما خوش طعم تر شود.
منبع: افق کوروش