خواص خار مریم چیست؟ (آشنایی با عوارض و خواص گیاه خارمریم)
به گزارش زنگ قلاب بافی، خواص خار مریم (Silybum marianum) شامل پیشگیری و درمان سنگ صفرا بوده، همچنین یک گیاه محافظ کبد است. در ادامه با خواص خار مریم آشنا شویم.

سرویس سلامت - خار مریم که با نام های دیگری از جمله ماریتیغال، خار علیص، خارسه و خارشیری شناخته میگردد گیاهی است از تیره کاسنی، دوساله و به ارتفاع حدبیشتر 1/5 متر که به حالت خودرو در کنار جادهها، اراضی بایر و گاهی اطراف زمینهای زراعی میروید.
در ایران خار مریم در صحراها و بیشتر در دره هراز، دشت مغان، مناطقی از خوزستان، کلاردشت، گرگان، مازندران و ... میروید. این گیاه در صنایع داروسازی اهمیت فراوان دارد.
خار مریم (Silybum marianum) | |
طبع گیاه |
|
طریقه مصرف |
|
خواص درمانی |
|
مضرات |
|
تداخل دارویی |
|
خواص خار مریم (طبیعت و خواص درمانی)
طبیعت گیاه خار مریم گرم است.
خواص گیاه خار مریم بهطور خلاصه عبارتند از:
- خار مریم میزان التهاب را کاهش داده و تاثیرات آنتیاکسیدان بالقوهای دارد. آنتیاکسیدانها از سلولهای بدن در برابر آسیبدیدگی ناشی از فرآیندهای شیمیایی حفاظت مینمایند .
- این گیاه در درمان اختلالات فوق کلیوی و سندرم روده ملتهب کاربرد دارد و برای درمان اختلال پوستی داءالصدف نیز مورد استفاده قرار میگیرد .
- یکی از بهترین گیاهان محافظ کبد و سم زدایی از کبد، خار مریم می باشد.
- از خواص خار مریم حل سنگ های صفراوی و پیشگیری از ایجاد این بیماری است.
- یکی از مهمترین خواص خار مریم کاهش میزان سلولهای سرطانی است، به طوریکه مصرف گیاه خار مریم در مقابله با سرطان پروستات، سرطان سینه و سرطان رحم موثر بوده و رشد و توسعه سلول های سرطانی را کاهش می دهد.
- خوردن گلچه های خار مریم اثرات مفی داروهای مربوط به شیمی درمانی را کاهش میدهد و تاثیر مثبت آن را زیاد میکند.
- خوردن گلچه های گیاه خار مریم در کاهش میزان کلسترول خون تاثیر دارد.
- مصرف گیاه خار مریم، مقاومت انسولین در بیمارانی که از نوع دیابت 2 رنج می برند را کاهش می دهد.
- این گیاه نوعی آنتی اکسیدان قوی به شمار رفته و از بدن در برابر آسیب های سلولی ایجاد شده از رادیکال های آزاد محافظت می نماید (خاصیت ضداکسیدان آن چندین بار از ویتامین E بیشتر است و از این طریق محافظ خوبی برای کبد است .)
- از خواص خار مریم محافظت کلیه از تاثیر مواد شیمیایی است (سیلی مارین موجود در گیاه خارمریم اثر مخرب مواد شیمیایی بر روی کلیه را کاهش داده و محافظ خوبی برای کلیه هاست .)
طرز استفاده و مقدار مصرف خار مریم
از گیاه خار مریم به شکل دم نموده و تنتور استفاده مینمایند همچنین برای استفاده بیشتر از خواص خار مریم میتوان گلچههای آن را همانند کنگر فرنگی خورد.
گل خار مریم و هم تخم آن قابل استفاده میباشند اما مطالعات نشان میدهند تخم گیاه خار مریم بیشتر دارای خواص درمانی است، به همین جهت در بیشتر مکملهای غذایی و یا چایهای کیسهای از عصاره تخم خار مریم استفاده می گردد.
3/5 گرم دانه نیمکوب را در 150 سی سی آب جوش به مدت 10 الی 15 دقیقه دم کنید. روزانه 3 نوبت و نیم ساعت قبل از غذا مصرف گردد.
15 تا 25 قطره را روزانه 4 الی 5 بار مصرف کنید.
160 الی 800 میلیگرم در روز در 3 نوبت، برای سیروس کبدی به مدت 2 سال و برای هپاتیت سه ماه مصرف گردد.
250 میلیگرم یک بار در روز به مدت 8 هفته مصرف گردد.
افراد عادی نیز برای بهرهگیری از خواص خار مریم و پاکسازی کبد خود میتوانند 140 الی 250 میلیگرم از آن را به مدت 4 هفته مصرف نمایند، البته بهتر است از فراوردههای استاندارد شده خارمریم استفاده کنیم چون مواد موثر آنها قویتر بوده و بهتر از دم نموده و تنتور آن است.
موارد احتیاط و منع مصرف
گیاه خار مریم نباید همزمان با داروهایی که متابولیزم آنها در کبد است مانند آسپرین، استامینوفن و غیره استفاده گردد، اگر داروی خاصی مصرف میکنید و یا به هر گونه بیماری مبتلا میباشید قبل از مصرف گیاه خار مریم با پزشک مشورت کنید.
برگرفته از: دایره المعارف گیاهان دارویی
منبع: setare.com