طرز تهیه ترشی گل کلم زرد چوبه ای خانگی با طعم عالی
به گزارش زنگ قلاب بافی، از قدیم سر سفره های ایرانی همواره ترشی بوده است. گاهی ترشی، فقط مخصوص یک سبزی یا صیفی بوده مثلا ترشی سیر یا ترشی پیاز اما گاهی هم ترشی مخلوطی از صیفی جات مختلف بوده است. قبلا در کتاب کاله طرز تهیه ترشی لیته را آنالیز نموده بودیم و در ادامه طرز تهیه ترشی گل کلم زرد چوبه ای را مرور می کنیم.
مواد لازم برای تهیه ترشی گل کلم زرد چوبه ای
- گل کلم میانه 2 عدد
- هویج نیم کیلو
- خیار نیم کیلو
- کرفس نیم کیلو
- سیر 3-4 بوته
- سیب زمینی ترشی 250 گرم
- فلفل دلمه ای رنگارنگ 4-5 عدد
- فلفل سبز تند به اندازه لازم
- نمک، فلفل به اندازه لازم
- زردچوبه به اندازه لازم
- سبزی ترشی به اندازه لازم
- سرکه 2 تا 3 لیتر
- ادویه های ترشی به اندازه لازم
طرز تهیه ترشی گل کلم زرد چوبه ای
1. خرد کردن مواد ترشی
اولین مرحله از طرز تهیه ترشی گل کلم زرد چوبه ای این است که مواد و سبزیجات این ترشی را شسته، خوب خشک کنید و بعد خرد کنید. دقت داشته باشید نیازی نیست فلفل را خرد کنید. کافی است سر و ته آن را بگیرید تا تندی آن در ترشی پخش گردد. دقت داشته باشید بهتر است بعد از خرد کردن مواد ترشی آن ها را روی یک پارچه نخی پهن کنید و اجازه دهید خوب خشک شوند.
نکته: مقدار خرد کردن صیفی جات به سلیقه شما بستگی دارد اما بهتر است آن ها را خیلی خرد نکنید.
2. مخلوط کردن مواد ترشی گل کلم
حالا که کل مواد ترشی گل کلم با زردچوبه آماده و خوب خشک شده اند در ظرف مناسب یک لایه از صیفی جات بریزید و بعد روی آن ها سبزی جات را بگذارید و در نهایت اندازهی زردچوبه، ادویه و نمک بریزید و این کار را تا پر شدن دبه ادامه دهید. در نهایت سرکه را بریزید تا حدی که کاملا روی مواد را بپوشاند.
3. ریختن مواد ترشی گل کلم با زردچوبه داخل شیشه
وقتی ظرف های ترشی کاملا پر شد نوبت آن است که در ظرف ها را ببندید. فقط حواستان باشد در ظرف را محکم ببندید و آن را در فضای خنک قرار دهید تا بعد از 2 هفته ترشی جابیفتد. طرز تهیه ترشی گل کلم با زردچوبه شما اینجا تمام شد اما حواستان باشد ترشی را در جای خنک و خشک قرار دهید.
نکات تکمیلی برای تهیه انواع ترشی
تهیه ترشی آن هم ترشی گل کلم یکی از فعالیت های دست جمعی زنان قدیم بود که معمولا در پاییز انجام می شد و به این شکل بود که مواد در مقدار و حجم بالا تهیه می شدند تا ترشی یک سال تهیه گردد. این کار اگرچه ساده است اما نکات و فوت وفن هایی دارد که باید حتما به آن ها مطلع باشید تا زمان و انرژی که برای تهیه ترشی گل کلم زردچوبه ای می گذارید، مجذوب کننده و کامل باشد.
تنوع مواد داخل ترشی گل کلم زردچوبه ای
در طرز تهیه ترشی گل کلم با زردچوبه که یک نوع ترشی مخلوط است می توانید با توجه به سلیقه خود صیفی جات و سبزیجات مختلفی بهره ببرید و اندازه آن ها را کم و زیاد کنید.
ادویه های مناسب ترشی گل کلم
معمولا برای ترشی گل کلم از ادویه های مختلفی مثل انواع فلفل، میخک، سیاه دانه، گلپر، زنجبیل، پودر خردل، هل و زیره و حتی تخم گشنیز استفاده می گردد. اما اگر هر کدام از این موارد را در منزل نداشتید نگران نباشید چون می توانید برحسب انتخاب خود از این موارد بهره ببرید. در کنار تمام این موارد سبزیجات مختلفی هم داخل ترشی ریخته می گردد اما مهمترین آن ها شامل ترخون، شوید، نعناع، جعفری، مرزه و گشنیز و ریحان می گردد که باز هم برحسب انتخاب خود هم می توانید از سبزیجات خشک بهره ببرید هم تازه.
سرکه مناسب ترشی گل کلم
سرکه نقش مهمی در خوب در آمدن ترشی گل کلم با زردچوبه دارد. پس اگر از خالص بودن سرکه مطمئن نیستید بهتر است آن را حتما قبل از ریختن روی مواد بجوشانید و بگذارید خنک گردد بعد بهره ببرید. در ضمن خاطرتان باشد که برترین سرکه برای ترشی گل کلم سرکه خالص انگور، سیب و کشمش است.
نسبت آب و سرکه در ترشی گل کلم
اگر سرکه خیلی تیز و ترش است می توانید از مخلوط مساوی آب جوشیده که خنک شده و سرکه برای ترشی خود بهره ببرید.
راز ترد شدن ترشی گل کلم
برای ترد شدن ترشی گل کلم خوب است چند عدد نخود را ته ظرف بریزید و بعد باقی مواد را روی آن ها بگذارید. نخود بخاطر فراوری گاز باعث ترد شدن خیار و کلم می شوند.
نکاتی برای جلوگیری از کپک زدن و لیز شدن ترشی
خشک بودن مواد و ظرفی که ترشی را در آن درست می کنید مهمترین نکته برای جلوگیری از کپک زدن ترشی گل کلم با زردچوبه است. دقت کنید که بهتر است بعد از خرد کردن مواد ترشی آن ها را به مدت 4 تا 5 ساعت در هوای آزاد روی یک پارچه نخی بگذارید تا کاملا خشک گردد بعد آن را داخل ظرف بریزید و بهتر است بعد از بستن در ظرف از بسته شدن کامل آن مطمئن شوید والا ترشی شما لیز خواهد شد.
منبع: کتاب کاله